Göz Nasıl Görür

Bugüne kadar anlatılan yazılarda özellikle altında göz doktorlarının imzası bulunan yazılarda gözün aşırı gelişmiş bir yapıya sahip olduğu bir tasarım harikası olduğu vurgulanır. Görmenin mükemmel bir işlem olduğu ve gözlerin çok gelişmiş bir yapıya sahip olduğundan söz edilir ama bakalım gerçekte göz kusursuz mudur?

Gözlerimiz aşırı gelişmiş bir fotoğraf makinesi şeklindedir. Bir dijital kamera düşününki sonsuz sayıda pikseli vardır hatta görüntünün kalitesi piksellerle ifade edilemeyecek kadar büyüktür. İşte böyle üstün bir yapıya sahip olan gözde retina denilen bir tabaka bulunur. Gözle ilgili bilinen temel yanlışlar vardır ve bunlardan en önemlisi retinadır. Gözde bulunan retina sinirler aracılığıyla görme ışınlarını beyine iletir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta retinanın ters durmasıdır. Ters olan retina beyne görüntüyü ters iletir ve beyin bu görüntüyü düzeltmek için normalden daha fazla yorulur. Yani bir tasarım harikası olarak düşünülen göz aslında kusurludur.




Yine göz ile ilgili düşünülen en belirgin yanlışlardan biri de göz kapaklarının diyaframa benzetilmesidir. Normalde bir fotoğraf makinesinde diyafram ile uzaklık yakınlığı ayarlayabiliriz ancak insan gözünde bu mümkün değildir. Göz yalnızca bizim bulunduğumuz yere göre nesnelerin uzaklıklarını belirler ve daha uzağı yakınlaştırarak görmemiz mümkün değildir. Sinirler aracılığıyla görme ışınları beyine iletilir. Yani gören gözler değil beyindir. Gözler yalnızca ışınların beyine iletilmesini sağlayan bir araçtır görme yine beyinde olur.